Press "Enter" to skip to content

Forbrukslån med utbetaling på timen er blitt en realitet

Det er nå blitt teknisk mulig å få utbetalt et forbrukslån i løpet av en time. Dette skjer riktignok ikke ofte, og det normale er at det går to til tre dager til utbetalingen kommer. Her er faktorene som bestemmer hvor fort det kan gå, og hva du selv kan gjøre når det haster med å få på plass finansieringen.

Raskt å sende søknad

Søknadsarbeidet er blitt en enkel affære. Alt foregår på nettsidene til bankene, og opplysningene de trenger er kun det helt grunnleggende som du uansett har i hodet. Imidlertid lønner det seg å sende søknader til mange forskjellige banker, for å sikre at du får et godt sammenligningsgrunnlag.

Dette løses best ved å bruke en låneportal med god oversikt over aktuelle banker, eller ved å søke via en finansagent eller to. Agenter innhenter ofte opptil 15 forskjellige tilbud, og tidsbruken er ikke lengre selv om du bruker et ekstra ledd.

Automatisk behandling av søknaden

Det er stort sett slutt på at en bankansatt ser på søknadene ettersom de kommer inn. I dag har flere banker gått over til helautomatisert søknadsbehandling (link krever innlogging).

Personopplysningene dine verifiseres i offentlige registre, og banken innhenter kredittopplysninger og oversikt over inntekt og gjeld. Derfor får du ofte svar på søknaden kun noen minutter etter at du sendte den inn. I noen tilfeller kan det gå en time eller to, mens de aller tregeste bankene bruker inntil et døgn.

Så fremt du ikke slurvet da du sendte inn søknaden…

Oppgi riktige opplysninger

Om du er uheldig eller sløv og oppgir noe feil i den enkle søknaden, vil du forsinke prosessen betraktelig. For eksempel vil en feil i stavelsen på navnet ditt gjøre at banken ikke kan være sikker på identiteten. Dermed må det som regel en bankansatt til for å oppklare dette. Det betyr en ringerunde eller eposter frem og tilbake. Se derfor over søknaden nøye før du sender den inn.

Les også denne guiden til hva du bør passe på før du søker: http://www.mittforbrukslån.net/

Positivt svar med tilbud om forbrukslån

Svaret fra banken vil inneholde et lånetilbud dersom du anses som kredittverdig. Tilbudet inkluderer som regel en lenke til en låneavtale. Denne aksepteres med BankID på en egen side på i nettbankløsningen som banken bruker. Merk deg at noen banker kan komme til å tilby deg et forbrukslån med lavere sum enn det du søkte om. Dette kan være fordi de mener du ikke har god nok økonomi til hele lånesummen du ønsker, men vil kanskje klare fint å håndtere et mindre lån.

Dersom du aksepterer tilbudet vil det gjenstå kun en bit før banken kan foreta utbetaling.

Du blir bedt om dokumentasjon på inntekt

Selv om bankene innhenter skatteopplysningene som er registrert på ditt navn, ber de om dokumentasjon på inntekt. Før du sender det inn bør du sjekke at skattetallene er riktig sier karrierestart.no.

Det vanlige er at de vil ha kopi av den siste skattemeldingen. I tillegg bes det normalt om kopi av den siste lønnsslippen din, eventuelt trygdeutbetalingen dersom dette er din faste inntekt. Noen banker ber om tilsvarende lønnsslipp for de siste 2 eller 3 måneder.

Gå ikke glipp av det vi skrev tidligere om forskjellen mellom et lån til forbruk og kredittkort.

Det normale er at du laster opp dette via den samme siden som du aksepterer låneavtalen på. Kopiene må derfor være skannet inn på datamaskinen din, eventuelt originaler du mottok elektronisk. Alternativet er å sende kopier med e-post, eller i verste fall med vanlig postgang. Det siste vil i så fall naturligvis forsinke prosessen betraktelig.

Tidsramme for utbetaling av penger

Når dokumentasjon og signatur er godkjent i banken, kan de foreta utbetalingen. Som nevnt i ingressen kan dette teoretisk foretas innenfor en time etter at søknaden ble sendt. Noen ganger skjer det også, men det avhenger veldig av bankens rutiner. Lånesummen vil også innvirke.

Er det snakk om et stor forbrukslån, vil de fleste banker ha en ekstra kontroll som foretas av en ansatt. Selve transaksjonen av lånet fra utlåneren og til banken du har konto i, vil også kunne ta noe tid. Vanligvis går overførsler mellom norske banker et visst antall per dag, og på bestemte klokkeslett. Har du uflaks havner din transaksjon i køen for neste dag.

Med dette sagt, det normale er at utbetaling av forbrukslån skjer et sted mellom 1 og 3 døgn etter at søknaden ble godkjent.

Her er faktorene som forsinker utbetalingen

Her er noen punkter du kan ha i mente dersom det haster med å få på plass lånet. Faktorene som oftest forsinker utbetalingen er:

  • Låntaker oppga feil opplysninger i søknaden.
  • Søknaden ble sendt utenom bankenes åpningstid.
  • Låntaker var ikke oppmerksom på at svaret fra banken kom i innboksen.
  • Låntaker har ikke BankID.
  • Låntaker manglet påkrevd dokumentasjon.
  • Låntaker oppga feil kontonummer for utbetaling av forbrukslånet.

Gjør du alt rett øker sjansene for en rask saksbehandling, og en dertil rask utbetaling.