Press "Enter" to skip to content

Dette er to av landets beste & mest fleksible privatlån

Leter du etter et privatlån som også er fleksibelt? Da trenger du ikke å lete lenger. Vi har funnet to gode kandidater til deg. Du skal snart få vite mer om hver av dem.

Men først må vi hjelpe alle som er litt usikre på begrepet. Hva er et privatlån?

Betydningen av begrepet

Nei, et privatlån innebærer ikke nødvendigvis at du låner penger av slekt eller venner. Eller en litt lyssky figur som bare oppholder seg i mørke smug. Skal du først låne penger av noen du kjenner i en privat transaksjon er det superviktig at selve kontrakten utformes på riktig måte.

Et privatlån kan være det samme som et forbrukslån. Eller personlån, som mange pleide å kalle det før i tiden.

Det unike med dette lånet, er at du kan ta opp det uten å stille med sikkerhet for pengene du låner. Bankene gir deg lånet uten å kreve pant i boligen din, for eksempel. Vel og bra.

Men mangelen på sikkerhet gjør at bankene må beskytte interessene sine på andre måter. For å redusere risikoen ved å låne ut pengene. De gjør det ved å sette merkbart høye renter på lånene sine. Den effektive privatlånsrenten kan ofte ligge et sted mellom 10 % og 20 %.

Krever en fast nedbetalingsplan

De fleste lånene av denne typen er vanlige nedbetalingslån. Du får utbetalt pengene i én omgang, hvor utbetalingsfarten varierer veldig. Så må du starte nedbetalingen av lånet.

Når lånet er ferdig nedbetalt, er også all kreditten borte. Ønsker du å låne mer penger, må du sende en ny søknad til banken.

Fleksibel kredittløsning

Det finnes et alternativ til de tradisjonelle lånene. Disse kalles, blant annet, fleksible privatlån. I stedet for at du får utbetalt pengene i én, stor slump, får du en lånegrense av banken. Eller en låneramme, om du vil (les mer om dette hos birkenes-sparebank.no).

Og du behøver ikke å røre pengene hvis du ikke trenger dem. De kan stå der og være tilgjengelige i uker og måneder. Og så lenge du ikke bruker noe av pengene, betaler du heller ikke renter og avdrag.

La oss si at du har fått innvilget 100.000,- i et fleksibelt privatlån. Du rører ingen ting av pengene til å begynne med. Men så får du lyst til å kjøpe en ny sofa:

  • Du tar ut 12.000,- av lånet.
  • Først nå skal du betale renter og avdrag. Men bare på de 12.000 kronene du har tatt ut.
  • Du har fortsatt en kreditt på 88.000,- du kan benytte.
  • Når du har betalt tilbake alt du skylder, har du på ny 100.000,- tilgjengelig.

Fleksible privatlån minner mer om kredittkort enn vanlige forbrukslån. Men lånerenten du får på privatlånet vil som regel ligge et godt stykke under kredittkortrentene. Kredittrammene er også langt mer begrenset når du bruker kredittkort, der Bestekredittkort.org kan fortelle at 150 000 kroner som oftest er maksbeløpet.

Vær på vakt

Med et vanlig forbrukslån er det banken som bestemmer hvor mye du skal betale tilbake hver måned. Med fleksible lån bestemmer du mer selv. Så lenge du betaler minimumsbeløpet, kan du la være å betale avdrag, for eksempel.

Ikke fall for fristelsen!

Selv om rentene er lavere enn med kredittkort, er dette fortsatt dyre lån. Gjør det til en vane å betale tilbake alt du skylder så raskt som mulig.

Betaler du bare minimumsbeløpet over en lengre periode, er banken pålagt å gjøre om lånet til et vanlig nedbetalingslån med faste månedsavdrag.

To tilbud som er fleksible

Det er ikke mange banker som tilbyr denne låneformen. Men det finnes to. Og begge har fått mye skryt av kundene sine for lånene de tilbyr.

Instabank

Du kan få forbrukslånet fra Instabank som et fleksibelt privatlån. De effektive rentene ligger temmelig midt på treet. Banken havner på en 13. plass på Forbrukerrådets oversikt over privatlånbankene med de beste rentene.

Komplett Bank

På den samme listen finner du Komplett Bank på plass nummer 23. Her kan renten typisk sett havne på 16 til 17 prosent. Og bankens privatlån er fleksibelt. Du blir langt på vei din egen banksjef.

Du sitter i førersetet

Fleksible privatlån lar deg bestemme mer over lånet ditt. For eksempel, hvor mye du skal låne. Og hvor mye du skal betale tilbake.

Får du innvilget et slikt lån i en av bankene over skal du bare passe på å være en litt disiplinert lånekunde. Ikke vær han eller hun som bare betaler minstebeløpet bare fordi du kan.